Servicii
ETS
„ETS” („Emissions Trading System”) sau „Sistemul de Comercializare a Emisiilor” reprezintă un mecanism de politică climatică utilizat de Uniunea Europeană și alte țări pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, în contextul Schimbărilor Climatice, alături de Amprenta de Carbon, CBAM, Strategia de adaptare la Schimbările Climatice.
Care este scopul ETS?
Scopul ETS este de a stabili un prag (limită maximă admisibilă) pentru emisiile de dioxid de carbon (CO₂) și alte gaze, pentru a preveni schimbările climatice. Astfel, acest mecanism stimulează firmele să investească în tehnologii mai curate cu scopul de a reduce emisiile și implicit costurile suplimentare.
Cum funcționează ETS?
În cadrul sistemului ETS, companiile publice/private primesc sau cumpără alocări de emisii, pentru a le permite să emită o anumită cantitate de CO₂. Astfel, pentru o tonă de CO₂ eliberată în atmosferă este necesară o astfel de alocare. În cazul în care o companie depășește emisiile alocate, aceasta va trebui să cumpere alocări suplimentare de pe piața ETS, de la alte companii care au emis mai puțin și au alocări disponibile.
Sistemul ETS al Uniunii Europene (EU ETS) este reglementat prin DIRECTIVA (UE) 2023/959 A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI din 10 mai 2023 de modificare a Directivei 2003/87/CE de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Uniunii și a Deciziei (UE) 2015/1814 privind înființarea și funcționarea unei rezerve pentru stabilitatea pieței aferentă schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.
Cui se aplică ETS?
Etapa actuală a ETS se derulează în perioada 2021-2030. Pentru această perioadă, UE a stabilit un obiectiv nou, mai mare, de reducere a emisiilor de GES cu 62 % față de nivelurile din 2005.
Sistemul se aplică:
- ]centralelor electrice;
- ]unei game largi de sectoare industriale mari consumatoare de energie;
- ]zborurilor în interiorul UE și al Spațiului Economic European (SEE), precum și zborurilor cu plecare spre Elveția și Regatul Unit;
- ]transportului maritim (obligațiile de restituire vor fi introduse treptat între 2024 și 2026);
- ]furnizorilor de combustibili pentru clădiri și transporturi, cât și proprietarilor și administratorilor acestora;
- ]emisiilor de :
- dioxid de carbon (CO₂);
- oxid azotos;
- perfluorocarburi;
- metan.
A fost creat un nou sistem ETS separat, de sine stătător, pentru a acoperi clădirile, transportul rutier și combustibilii pentru sectoare suplimentare care corespund activităților industriale neacoperite de fostul ETS.
Care sunt mecanismele de finanțare pentru reducerea GES?
Mecanisme de finanțare pentru emisii reduse de carbon:
Fondul pentru modernizare sprijină proiectele de investiții pentru modernizare în sectorul energetic și sistemele energetice mai ample din statele membre ale UE cu un produs intern brut pe cap de locuitor la prețurile pieței din 2013 sub 60 % din media UE. Au fost adăugate trei state membre cu venituri mai mici, cu un produs intern brut pe cap de locuitor la prețurile pieței sub 75 % din media UE în perioada 2016-2018.
Fondul pentru inovare sprijină demonstrarea tehnologiilor inovatoare și a inovațiilor revoluționare în sectoarele vizate de EU ETS, inclusiv sursele de energie regenerabile inovatoare, captarea și utilizarea carbonului și stocarea energiei, cu un accent mai puternic pe extinderea noilor tehnologii.
Fondul social pentru climă, instituit prin Regulamentul (UE) nr. 2023/955 (a se vedea sinteza), va însoți introducerea prețului carbonului în sectorul clădirilor și în cel al transportului rutier și va oferi finanțare specifică statelor membre pentru a sprijini grupurile vulnerabile cele mai afectate, în special gospodăriile afectate de sărăcie energetică sau de sărăcie din perspectiva transporturilor și microîntreprinderile.
Cum vă pot ajuta experții noștri?
- Analiză de eligibilitate și obligații legislative;
- Suport pentru înregistrare și raportare în EU ETS și EU ETS 2;
- Auditul emisiilor de CO₂;
- Asistență pentru obținerea autorizațiilor necesare;
- Elaborarea Planului de monitorizare;
- Raportarea emisiilor conform obligațiilor legislative.