Servicii
RADON
Ce este RADON?
RADONUL este un gaz natural prezent pretutindeni în sol, emis de degradarea uraniului, el însuși prezent în substratul geologic. Această iradiere naturală nu constituie o problemă în exterior, deoarece radonul se diluează în atmosferă. În interiorul clădirilor însă, se poate acumula o concentrație mare de radon, sursa principală reprezentând-o terenul pe care este amplasată construcția, un aport secundar fiind adus și de materialul de construcție utilizat.
RADONUL reprezintă principalul poluant al aerului interior, fiind totodată principala cauză în apariția cancerului pulmonar în rândul nefumătorilor, respectiv a doua cauză în apariția cancerului pulmonar în rândul fumătorilor. Agenția Internațională pentru Studiul Cancerului (IARC) clasifică radonul ca fiind principalul agent de mediu cancerigen pentru populație. România se află pe locul 3 în Europa în clasamentul poluării cu radon în aerul interior, după Cehia și Estonia.
Care sunt sursele de RADON?
A. Solul de sub clădire
- ]Goluri în pereții aflați în contact direct cu solul
- ]Pardoseli (porozitate, fisuri și îmbinări)
- ]Pereții subsolului în contact cu solul
- ]Spații în jurul conductelor
B. Materialul de construcție
- ]Exalație din materialele de construcție
C. Aerul din exteriorul clădirii
- ]Infiltrații la nivelul geamurilor/ușilor
- ]Infiltrații prin sistemul de ventilație al clădirii
Cui se aplică măsurile pentru protecția împotriva RADONULUI?
În România, obligativitatea de a măsura și remedia concentrația de radon se va face în conformitate cu actele normative în vigoare, pentru următoarele tipuri de clădiri:
- ]Clădirile cu acces public
- ]Clădirile publice, care găzduiesc un public mai larg decât utilizatorii săi direcți (primării, prefecturi, sedii poliție, școli, creșe, grădinițe, unități sanitare, cluburi sportive, săli de teatru, cinematografe, etc.)
- ]Locuri de muncă din subteran și parter (stații de metrou, centre de relaxare, saline, instalații de tratare a apei, extracții materii prime, depozite, arhive, biblioteci, laboratoare, etc.) (conform Art. 23 din Ordinul președintelui CNCAN Nr. 153/27.07.2023, publicat în MO Nr. 729/08.08.2023).
De asemenea, există obligativitatea de a preveni pătrunderea radonului în clădirile noi, prin determinarea indicelui de radon pe amplasament. În acest caz, indicele este stabilit prin măsurarea radonului din gazul prelevat din sol, respectiv a permeabilității la gaze a solului (conform Art. 21 din Ordinul președintelui CNCAN Nr. 153/27.07.2023, publicat în MO Nr. 729/08.08.2023).
Cum vă pot ajuta experții noștri?
În acest context, experții noștri pot veni în ajutorul dumneavoastră prin:
- Analiza încadrării clădirii în planul obligatoriu pentru măsurarea concentrației de radon
- Servicii complexe pentru măsurarea radonului atât în aer, cât și în apă și în sol
- Montarea senzorilor speciali pentru realizarea diferitelor tipuri de măsurători
- Realizarea măsurătorilor de depistare (screening)
- Realizarea măsurătorilor detaliate de control și diagnostic
- Interpretarea datelor colectate (prin colaborarea doar cu laboratoare acreditate CNCAN)
- Realizarea planului de remediere – dacă se impune
- Asistență în implementarea măsurilor de remediere
- Realizarea măsurătorilor de control post-remediere pentru verificarea rezultatelor ca urmare a măsurilor aplicate
În încheiere, reiterăm faptul că aceste măsurători sunt obligatorii pentru toate clădirile publice cu grad de ocupare ridicat din România, precum: sedii ale administrației, școli, grădinițe, spitale, cămine, creșe, universități, clădiri în cadrul cărora sunt organizate locuri de muncă, sau orice alte clădiri cu acces public sau cu utilizare similară, potrivit normelor în vigoare