Servicii

Evaluarea Impactului asupra Sănătății Populației

Evaluarea Impactului asupra Sănătății Populației (EISP) reprezintă o analiză de proceduri, metode și instrumente prin care se pot identifica efecte probabile ale unui obiectiv funcțional asupra sănătății unei populații din zona de influență a acestuia.

Proiectele și/sau activitățile care pot duce la solicitarea unui astfel de studiu sunt cele definite în conformitate cu art.11 din Ordinul 119/2014.

KVB este autorizată de către Institutul Național de Sănătate Publică pentru elaborarea studiilor privind evaluarea impactului asupra proiectelor publice sau private asupra sănătății populației, deținând Avizul de abilitate pentru elaborare studii de impact nr. 13/2011.2024.

Care este scopul EISP?

Scopul EISP este de a stabili și evalua efectele directe și indirecte ale unui proiect sau ale unei activități asupra sănătății populației. Astfel, această evaluare are rolul de a lua în considerare și de a evalua factori precum calitatea aerului, calitatea apei potabile, nivelurile de zgomot, siguranța alimentară, dar și condițiile socio-economice.

De ce este important EISP?

Impactul proiectelor și/sau activităților economice asupra sănătății populației este adesea subestimat. Prin realizarea acestei evaluări se pot concluziona următoarele:

  • ]Se identifică și se evaluează potențiali factori de risc pentru sănătatea populației din mediu și factori de disconfort pentru populație;
  • ]Se recomandă măsuri obligatorii pentru minimizarea efectelor negative și maximizarea celor pozitive;
  • ]Se protejează grupurile vulnerabile, cum ar fi copiii, vârstnicii sau persoanele cu afecțiuni cronice.
  • ]Se asigură o dezvoltare durabilă, cu respectarea sănătății și siguranței comunităților.

Etapele realizării Studiului EISP

  1. Stabilirea scopului și a obiectivelor;
  2. Documentele care au stat la baza elaborării studiului EISP;
  3. Date generale despre amplasament;
  4. Analiza riscurilor- evaluarea factorilor de mediu (calitatea aerului, apei și solului), sociali (acces la servicii) și economici (condiții de muncă, venituri);
  5. Propunerea măsurilor de reducere a impactului (recomandări pentru prevenirea sau reducerea riscurilor identificate);
  6. Concluzii și recomandări.

Cum vă putem ajuta?

Echipa noastră de experți vă poate ajuta cu:

  1. Elaborarea studiului de evaluare privind impactul asupra sănătății populației pentru obiective funcționale care se supun procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, conform Legii 292/2018;
  2. Elaborarea studiului de evaluare privind impactul asupra sănătății populației pentru obiective funcționale care nu se supun procedurii de evaluare a impactului asupra mediului;

Experții noștri, inclusiv medici cu specialitatea în igienă și sănătate publică au o vastă experiență în evaluarea impactului supra mediului, pe de o parte, iar pe de altă parte sunt buni cunoscători ai evaluării impactului asupra sănătății populației.